Hoe bereid je je als man voor op de bevalling?

Is het belangrijk om je als vader voor te bereiden op de bevalling? De bevalling is een gedeelte van het vaderschap waar je misschien niet van zou denken dat je je als vader erop moet voorbereiden. Maar ook als man kun je je voorbereiden op de bevalling. Hieronder lees je een aantal tips hoe je dat kunt doen.

Zorg dat je de juiste informatie inwint

Een goede voorbereiding begint met zoveel mogelijk over bevallen te weten te komen. Lees bijvoorbeeld over wat er precies gaat gebeuren en wat er lichamelijk en mentaal bij een vrouw verandert voor en tijdens de bevalling. Ook is het handig om samen de bevalling door te spreken. Gaat de bevalling thuis of in het ziekenhuis plaatsvinden? Is er een ziekenhuistas nodig, wat moet erin en waar zet je die klaar? Onderzoek ook wat voor hulpmiddelen er na de bevalling nodig zijn zoals kraamverband en zoogkompressen. Een andere manier om je goed voor te bereiden is door samen een zwangerschapscursus volgen zodat je weet wat er allemaal gaat gebeuren.

LEES OOK: De 7 beste boeken voor jou als aanstaande vader

Creëer een veilige omgeving

Als je vrouw gaat bevallen spelen hormonen een belangrijke rol. Het hormoon oxytocine zorgt ervoor dat de weeën worden opgewerkt en het hormoon endorfine zorgt ervoor dat ze de pijn niet zo voelt. De wisselwerking van deze hormonen zorgt ervoor dat de bevalling voorspoedig kan verlopen. Maar door de werking van de hormonen raakt je partner tijdens de bevalling steeds meer in zichzelf gekeerd, vergelijkbaar met een soort van trance. Je kunt haar helpen door een veilige omgeving te creëren zodat ze zich nergens zorgen over hoeft te maken. Je moet gewoon haar rots in de branding zijn en zorgen voor mentale en lichamelijke steun.

Zorg voor de communicatie

Door de hormonen is je partner niet zo alert en minder aanspreekbaar. Breid je voor op de vragen die kunnen worden gesteld door de gynaecoloog of de verloskundige, en zorg dat je het nodige papierwerk op orde hebt. Ook tijdens de bevalling kun je helpen met de communicatie. Jij kunt misschien beter interpreteren of ze begrepen heeft wat er wordt gezegd, en inschatten of iets haar stoort of dat ze ergens pijn heeft. Spreek bijvoorbeeld van tevoren door wat ze wel en niet wil en neem de leiding in de communicatie tijdens de bevalling.

Blijf kalm en alert

Een bevalling is een pijnlijke aangelegenheid die door de hormonen niet altijd even rationeel wordt beleefd. Je partner kan irrationeel uit de hoek komen en vloeken en schelden als een dokwerker. Wees je ervan bewust dat dit hoofdzakelijk veroorzaakt wordt de hormonen. Aangezien je partner nu even niet helder kan nadenken is het belangrijk om zelf het hoofd koel te houden en beslissingen nemen als het nodig is. Blijf ook alert. Hou de tussenpozen tussen de weeën in de gaten en neem contact op met de verloskundige als je denkt dat dat nodig is. 

LEES OOK: De 7 beste boeken voor jou als aanstaande vader

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *