Hoe combineer je werk en alleenstaand vaderschap?

Wanneer je uit elkaar gaat of gaat scheiden en de zorg voor de kinderen komt bij jou als vader te liggen komt er heel wat op je af. Ouderschap is al een baan op zich, dus als je als alleenstaande vader voor je kind of kinderen moet zorgen heb je heel wat ballen in de lucht te houden. Maar je moet ook naar je werk. Heel praktisch moet je dus meteen denken aan zaken als kinderopvang of gastouders. Want hoe combineer je het vaderschap met je werk? Hieronder lees je drie tips voor alleenstaande vaders die zorg met werk moeten combineren.

Zorg voor een duidelijk financieel overzicht

Misschien is je eerste oplossing als je alleen voor de zorg van je kinderen opdraait om minder te gaan werken. Als dat financieel haalbaar is, is dat natuurlijk mooi. Helaas is minder werken niet voor alle alleenstaande vaders weggelegd. Breng daarom eerst in kaart hoeveel er binnenkomt en wat de kosten zijn die je maandelijks moet maken, rekening houdend met de zorgkosten voor je kinderen. Houd daarbij rekening met allerlei eventualiteiten, er zijn namelijk altijd onvoorziene kosten met opgroeiende kinderen. Vergelijk je inkomsten met je uitgaven. Als je financiële plaatje het toelaat zou je kunnen besluiten om bijvoorbeeld een dag minder te gaan werken.

Overleg met je werkgever over de mogelijkheden

Misschien aarzel je om er op je werk oer te beginnen dat je je afvraagt hoe je als alleenstaande vader het allemaal rond moet breien, maar vaak is er in overleg met je werkgever meer mogelijk dan dat je denkt. Bij veel werkgevers is het bijvoorbeeld mogelijk om in plaats van 5 dagen in de week 4 x 9 uur te werken. Of misschien zijn er flexibele werktijden af te spreken of is er de mogelijkheid om meer tuis te werken, zodat je thuis bent als de kinderen uit school komen.

Vraag om hulp binnen je eigen netwerk

Misschien denk je als alleenstaande vader dat je een echte man moet zijn en het allemaal zelf moet oplossen. Maar dat is het jezelf onnodig moeilijk maken. Praat met de mensen in je omgeving zoals je familie, vrienden en buren over je situatie en hoe zij het zouden oplossen. Misschien kunnen ze helpen met raad, of zijn ze bereid om af en toe je kinderen op te vangen als jij voor je werk de deur uit moet. Je bent misschien wel een alleenstaande vader, maar dat betekent niet dat je het ook alleen moet doen.

Ben je op zoek naar meer tips en adviezen over alleenstaand vaderschap, hoe je kind(eren) zo weinig mogelijk ‘last’ van jullie relatiebreuk kunnen krijgen en andere opvoedtips bij scheiding? Bekijk dan ons overzicht met boeken over deze onderwerpen.