Hoe zorg ik dat mijn kind zo weinig mogelijk last krijgt van onze scheiding?

Als jij en jouw partner tot de conclusie komen dat samen verder gaan geen optie is, hoeft dat niet per definitie te betekenen dat je ook niet meer samen voor je kind wil blijven zorgen. Maar je wilt ook niet dat je ongewild ervoor zorgt dat je kind onder de scheiding lijdt. Hoe zorg je dat je kind zo weinig mogelijk last ondervindt van de scheiding?

Het is niet jouw schuld

Het moeilijkste gedeelte van een scheiding is waarschijnlijk om het aan je kind te vertellen. Hoe vertel je dat jullie niet meer van elkaar jouden en dat één van de twee ergens anders gaat wonen? En hoe zorg je ervoor dat het kind niet het idee krijgt dat het zijn schuld is? Als jullie nog met elkaar in gesprek zijn kun je het beste dit gesprek samen voorbereiden. Bedenk alvast wat je gaat antwoorden op de vragen die gaan komen zoals waar je kind gaat wonen. En of hij naar een andere school toe moet. Ga het gesprek ook samen aan met je kind. Dan heb je de meeste kans dat je kind begrijpt dat ondanks dat jullie uit elkaar gaan, je nog wel samen dingen beslist.

Wat is goed voor jouw kind?

Een kind heeft de liefde een zorg van beide ouders nodig. In een ideale situatie woont het kind samen met jullie in huis, maar bij een scheiding gaat dat natuurlijk niet meer. Waar het kind gaat wonen is natuurlijk afhankelijk van de mogelijkheden en voorzieningen, maar kijk ook naar de behoeften en het karakter van het kind. Het beste is misschien co-ouderschap, Je verdeelt dan de zorg over beide ouders en het kind woont om en om bij jou en bij de moeder. Maar het kan zijn dat jouw kind deze wekelijkse verandering niet aan kan. In dat geval is het voor het kind beter om een vaste plek te hebben bij één van de ouders en regelmatig te logeren bij de ander.

Betrek je kind bij de beslissingen

Als je kind oud genoeg is om te kunnen meebeslissen, vraag dan wat hij of zij graag zou willen. Vooral grotere kinderen en tieners willen graag inspraak over hun leven. Luisteren naar hun mening en er rekening mee houden laat zien dat je ze waardeert en dat ze ook een onderdeel zijn van het tot stand komen van de beslissing. Probeer regelmatig te overleggen met je ex-partner en het kind hoe het gaat zodat jullie als het nodig is de omgangsregeling kunnen aanpassen.

Hulpboeken over kinderen en scheiden

Een scheiding van ouders is voor kinderen, welke leeftijd ook, een ingrijpende gebeurtenis. Naast verdriet, boosheid en onzekerheid kunnen schuldgevoelens en (onterechte) hoop kinderen behoorlijk in de weg zitten. Deze gevoelens kun je helaas niet bij ze wegnemen, maar je kunt hen wel helpen om een weg te vinden in dit lastige proces. Speciaal voor kinderen van wie ouders gaan scheiden zijn enkele hulpboeken geschreven om hen wellicht kunnen helpen de situatie beter te begrijpen.

Een tweede thuis voor Tim en Tess geeft op een kinderlijke en makkelijk te volgen manier weer wat er gebeurt. Vanaf het moment waarop jij als vader de moeder van je kind leerde kennen en verliefd werd, jullie in verwachting raakten tot het moment waarop jullie moesten besluiten dat jullie uit elkaar gaan. Bestellen kan hier.

Kinderen & scheiding. Hoe houd je de communicatie met je kinderen goed is een boek dat gescheiden ouders helpt hun kinderen te begeleiden in deze moeilijke periode. Kinderen vinden het vaak lastig hoe ze loyaal kunnen blijven aan beide ouders of hebben veel moeite zich aan te passen aan hun nieuwe leven. Bestellen kan hier

Kinderen in spagaat , geschreven door Leoniek van der Maarel, laat zien dat kinderen niet alleen rouwen na de dood van een ouder maar ook na een echtscheiding, en dat hun rouw in beide situaties vaak dezelfde fases doorloopt. Bestellen kan hier.

Kinderen op de eerste plaats geeft praktische opvoedstrategieën bij scheiding en vertelt hoe je met kinderen van verschillende leeftijden kunt praten over uit elkaar gaan en de veranderingen in het gezin die daarmee gepaard gaan. Bestellen kan hier.

Kanguru 5 – De gids over scheiding en kids met 80 praktische tips.  Deze gids helpt beide ouders bij de opvoeding. Tachtig tips die je direct kunt toepassen! Bestellen kan hier.