Waarom alleenstaand vaderschap zo zwaar is

Een scheiding of het einde van een relatie is al moeilijk genoeg op zich. Het wordt helemaal lastig wanneer er ook nog eens kinderen bij betrokken zijn. Afgezien van het feit dat het voor de kinderen een enorme emotionele impact heeft dat hun ouders uit elkaar gaan, is het voor de volwassenen evengoed een zware periode.

De dupe van een vooroordeel

Als alleenstaande vader heb je het vaak nog iets moeilijker dan een alleenstaande vrouw. In onze samenleving gaan we ervan uit dat mannen minder goed voor kinderen kunnen zorgen dan vrouwen. Dat is natuurlijk onzin, maar het gebeurt vaak genoeg dat op basis van dat vooroordeel als het om de verzorging van de kinderen gaat er meer ten gunste van de moeder wordt beslist dan voor de vader tijdens een scheiding. Vaak is het een enorm gevecht om ervoor te zorgen dat de kinderen bij jou mogen komen wonen. Die strijd op zich kan al slopend zijn.

Verbazing over het fenomeen alleenstaande vader

In je omgeving merk je regelmatig dat men verbaasd is dat je een alleenstaande vader bent. Men gaat ervan uit dat de kinderen bij de moeder wonen, en dat jij ze alleen om de veertien dagen in de weekenden ziet. Ze zijn dan ook totaal verbaasd als je vertelt dat ze bij jou wonen. Maar het zijn ook officiële instanties die het concept alleenstaande vader niet begrijpen. Het consultatiebureau bijvoorbeeld is bijna argwanend, en gaat er niet vanuit dat jij als vader wel in staat zou zijn om voor je kind te zorgen. Dat gevoel wordt versterkt door de vragenlijst die je van hen moet invullen als alleenstaande vader.

Er wordt geen rekening gehouden met alleenstaande vaders

Maar ook hele praktische zaken worden bijna een onmogelijke opgave als je een alleenstaande vader bent. Als je een luier moet verschonen is daar vaak alleen maar de mogelijkheid toe in de dames WC. En wat als je een dochter hebt die naar de wc moet, dan mag je vaak ook niet me naar het toilet. De hele samenleving is erop ingericht dat de vrouw voor het kind zorgt, en er wordt dus geen rekening gehouden met alleenstaande vaders.

Ervaringen delen met lotgenoten

Gelukkig ben je niet de enige alleenstaande vader. In Nederland zijn er op het moment zo’n 100.000 alleenstaande vaders die net als jij dezelfde problemen ervaren. Er zijn een aantal vaders die hun lotgenoten willen helpen door hun ervaringen te delen op een blog. En hun conclusie is unaniem: Ook al is het zwaar, de beloning is dat je kind blij, gezond en vellig is. En daar is het uiteindelijk allemaal om te doen.

Ben je op zoek naar meer tips en adviezen over alleenstaand vaderschap, hoe je kind(eren) zo weinig mogelijk ‘last’ van jullie relatiebreuk kunnen krijgen en andere opvoedtips bij scheiding? Bekijk dan ons overzicht met boeken over deze onderwerpen.